J S 1 5

This spacious apartment was built in the 1980s under the roof of a typical “Altbau” building from the early 20th century in Berlin’s Steglitz district. This is the first renovation since its construction, including a redefinition of the general distribution, the creation of a kitchen as the central nucleus of family life, the remodelling of existing volumes and the modernization of the fireplace, an emblematic element of the space.

The U-shaped plan offers a key space in its centre: the former laundry room closed to the living room becomes a large open kitchen combined with the fireplace at the central preparation island.

The existing parquet flooring is preserved and combined with soft tones to enjoy a peaceful atmosphere in the centre of the house. A few graphic touches on the floor compensate the material technical constraints associated with the chimney: the cement tiles sign the kitchen/chimney connection.

Whites, light woods, copper details in the luminaires, as well as a minimalist worktop and chimney combined into a masonry block.

_

 

Location ·

Johanna-Stegen-Straße, Berlin (DE)

Dates ·

Construction 1900 – Redefinition 1980 – Renovation 2019

Renovation concept ·

Salomé Wackernagel & Mathilde Gudefin

Photo Credits ·

Philipp Obkircher